Circular Materials Center geeft boost aan circulaire economie met kunststoffen

07 oktober 2020 /

In Kortrijk is vandaag het Circular Materials Center officieel geopend. Dit nieuwe opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector bundelt alle expertise rond kunststoffen in een circulaire economie onder hetzelfde dak. Dankzij een virtuele 360° tour kan iedereen het centrum via een digitale rondleiding bezoeken. Het Circular Materials Center beschikt over een professioneel training lab waar sectormedewerkers, werkzoekenden en studenten praktijkervaring kunnen opdoen met de meest moderne en geavanceerde machines.

Nood aan goed opgeleid talent

Opleiding is cruciaal om de opgebouwde kennis en expertise over nieuwe materalen te laten doorstromen naar bedrijven, én om de instroom van talent met de juiste skills en vaardigheden te bevorderen. Het Circular Materials Center beschikt daarom over een professioneel training lab waar sectormedewerkers, werkzoekenden en studenten praktijkervaring kunnen opdoen met de meest moderne en geavanceerde machines. Door de sterke betrokkenheid van de bedrijven is het opleidingsaanbod perfect afgestemd op wat ondernemingen nodig hebben.

Het aantrekken van talent is de grootste uitdaging voor de kunststofsector”, zegt Frank Beckx, voorzitter van de sectorale opleidingsorganisatie PlastIQ en gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie essenscia vlaanderen. "Door op te leiden, bij te scholen en te herscholen, vormt het Circular Materials Center een springplank naar een boeiende job met impact. Daarvoor werken we samen met de VDAB voor de opleiding van werkzoekenden en mikken we ook op de activering van kansengroepen met het project ‘Level Up’ dat mee door Europese middelen wordt gefinancierd. Jaarlijks willen we hier in samenwerking met RTC West-Vlaanderen ook zo’n 400 studenten uit technische scholen een opleiding geven. Samen met de vakbonden en het sectorale vormingsfonds Co-valent maken we zo werk van meer talent voor de kunststofverwerking, een innovatieve sector in het hart van de circulaire economie.”