Softwarelicenties Labster - Virtueel labo (Digitale School)

Softwarelicenties Labster - Virtueel labo (Digitale School) cover
Opleidingscentrum RTC Vlaams-Brabant

Chemische proeven doen in een virtueel laboratorium vanaf je computer in de klas of thuis. Een erg interessant gegeven, want experimenten zijn kostbaar en soms ronduit gevaarlijk. Labster ontsluit alles via een heuse simulatie (Engelstalig) waarmee je het leerproces bovendien in één klap een stuk efficiënter maakt. Met Labster kunnen leraren en leerlingen ongelimiteerd experimenteren in een virtueel laboratorium. Ideaal voor afstandsonderwijs, als voorbereiding op het echte lab en als examenvoorbereiding. Door Engelse vaktermen te integreren in het curriculum, scherpen de leerlingen ook deze vaardigheid aan. De Engelse taal is immers alomtegenwoordig in de chemische sector. 

RTC Vlaams-Brabant biedt aan leraren en hun leerlingen uit de studierichtingen Chemie en/of Techniek Wetenschappen de mogelijkheid om kosteloos met Labster aan de slag te gaan. Het betreft all-in Labster-licenties die geldig zijn tot 31 augustus 2022.


Men verwacht dat leerlingen na afloop van hun schoolcarrière de nodige praktische vaardigheden bezitten en beheersen, of zij nu verder gaan studeren of rechtstreeks de arbeidsmarkt instappen.

Voor de studierichting chemie vertaalt praktijkvaardigheid’ zich natuurlijk in ‘labvaardigheden’.

Door de tijdrovende aard van de practica, de beperkte resources en de grote klasgroepen, is het aantal (kwalitatieve) lesuren in een lab relatief beperkt.

Door leerlingen toegang te verlenen tot de simulatiesoftware van Labster, kunnen zij onbeperkt proeven uitvoeren. Dit kan ter voorbereiding van een echt practicum op school, maar ook als oefening nadien.

Elke virtuele labsimulatie bevat een inleidende probleemstelling uit de praktijk, geavanceerde algoritmen die resultaten voorspellen, moleculaire 3D-modellen van technieken, quizvragen, simpele en complexe apparatuur, een uitgebreid leraar dashboard en de mogelijkheid om apparatuur digitaal uit elkaar te halen.

Het project is vrij eenvoudig integreerbaar binnen afstandsonderwijs.

Denk maar aan binnenshuis extra proeven uitvoeren, labo’s vanuit een ander perspectief bekijken, explosielimieten beter toelichten, minder toegankelijke toestellen (bv. HPLC) visueel maken en er naar hartenlust mee experimenteren … Alles in een veilige omgeving!

Door Engelse vaktermen te integreren in het curriculum, scherpen de leerlingen ook deze vaardigheid aan. De Engelse taal is immers alomtegenwoordig in de chemische sector. Niet alleen de leraar chemie kan dus met het virtueel labo aan de slag, ook de leraar Engels kan er zijn voordeel uit halen.

Niet alleen is het gebruik van Labster zeer leerrijk, ook is het programma nog in een leuk jasje gestoken om de leerlingen te blijven boeien.

Schrijf je dus snel in om onbeperkt kennis te maken met alle simulaties.

 

Nog vragen?

Contacteer ons en we helpen je graag verder!


Tim De Keyser
tim.dekeyser@rtc.vlaamsbrabant.be

+32 (0) 16 26 74 51
+32 (0) 456 414 464

 

Een andere opleiding binnen deze categorie