De Vlaamse overheid lanceert het XR-actieplan

25 november 2022 /

Ga jij binnenkort aan de slag met XR in de klas? De Vlaamse overheid stelde een XR-actieplan op, waardoor scholen XR-materiaal kunnen ontlenen en gerichte vorming krijgen om ermee aan de slag te gaan. Dankzij het Lerend Netwerk XR kunnen leraren ook ervaringen uitwisselen met collega’s.

De Vlaamse overheid lanceerde in het voorjaar 2022 het XR-actieplan, passend in de visienota “Van kwetsbaar naar weerbaar”. XR staat voor Extended Reality en is een koepelterm voor AR (Augmented Reality), MR (Mixed Reality) en VR (Virtual Reality).

Het XR-actieplan heeft als doel om XR te integreren in het technisch en beroepsgericht secundair onderwijs (arbeidsmarktgerichte, doorstroom en dubbele finaliteit) en bevat 4 hoofdlijnen:

  • Opleiding: in de XR Academy kunnen leraren vanaf het voorjaar 2023 opleidingen volgen over het gebruik van XR in hun lessen.
  • Ontlening: de Regionale Technologische Centra’s (RTC) stellen vanaf 1 september 2023 XR hardware ter beschikking die je kan ontlenen, na het volgen van een opleiding in de XR-Academy.
  • Uitwisseling: het Lerend Netwerk XR, onder leiding van Thomas More hogeschool, bestaat uit 5 Vlaamse hogescholen die samen de uitwisseling van inzichten en aanpakken stimuleren.
  • Onderzoek: een onderzoeksteam, onder leiding van UGent en in samenwerking met de hogescholen uit het Lerend Netwerk XR, zal de aard en de effectiviteit van de XR-lessen, maar ook de effectiviteit van het XR-actieplan analyseren.

 

Meer weten? Klik dan hier!