Pers

Talentenplatform Noord-Hageland levert mooie samenwerkingen op

Op maandag 29 april vond het lokale Talentenplatform Noord-Hageland plaats in CC Den Amer. Stad Diest, IGO, provincie Vlaams-Brabant, RTC Vlaams-Brabant, UCLL, VDAB en Voka-Kvk Vlaams-Brabant bieden zo een broodnodig platform aan waar verschillende onderwijs- en arbeidsmarktspelers elkaar beter konden leren kennen.

06 mei 2024
Talentenplatform Noord-Hageland levert mooie samenwerkingen op

Ben Weyts en Jo Brouns bezoeken vakschool De Wijnpers in Leuven: "TSO en BSO verder versterken"

ROB TV: Een voorbeeld: zo noemt minister van Onderwijs Ben Weyts De Wijnpers in Leuven. Hij bracht samen met minister van Werk Jo Brouns vanochtend een bezoek aan de provinciale vakschool. Niet zonder reden: de Vlaamse Overheid investeert 21 miljoen € in BSO en TSO opleidingen. Zo zullen leerlingen meer stages lopen en innovatieve materialen kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een Virtual Reality-bril. TSO en BSO richtingen worden volgens de overheid almaar populairder en dat merkt ook De Wijnpers: dit schooljaar stonden er zo'n 100 leerlingen op de wachtlijst. Investeringen zijn dus nodig, klinkt het.

13 maart 2024
Ben Weyts en Jo Brouns bezoeken vakschool De Wijnpers in Leuven: "TSO en BSO verder versterken"

Meer leerlingen in TSO en BSO - Vlaams actieplan

Kanaal Z: Volgens een reportage van het nieuws op kanaal Z zit de laatste vier schooljaren het aantal leerlingen in het technisch en beroepsonderwijs opnieuw in de lift. Om die positieve trend nog te versterken, trekt de Vlaamse regering 21 miljoen euro extra uit. Geld dat gaat naar studieadvies, naar uitrusting voor de scholen en naar het versterken van de band met het bedrijfsleven. Want in de top-10 van knelpuntberoepen zijn de helft technische beroepen. Extra leerlingen zijn dus meer dan welkom.

13 maart 2024
Meer leerlingen in TSO en BSO - Vlaams actieplan

Wedstrijd Duaal Lipa 2024

DUAAL LIPA is een wedstrijd voor alle duale leerlingen in de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De wedstrijd wordt georganiseerd door RTC Vlaams-Brabant en loopt van 19 februari 2024 tot en met 29 maart 2024. De leerlingen mogen hun creativiteit en digitale skills tonen door hun eigen duale opleiding voor te stellen via een filmpje of poster. Iedereen prijs! Elke deelnemende klas/leerling wint gegarandeerd een Kinepolis filmdoosje (cinématicket + voucher food&drink). Daar bovenop zijn er nog 3 fantastische hoofdprijzen te winnen. Een vakkundige jury maakt de winnaars bekend na de paasvakantie, in de week van 15 april 2024. Alle deelnemers worden alvast uitgenodigd op de prijsuitreiking op woensdagavond 24 april 2024 in het provinciehuis te Leuven.

19 februari 2024
Wedstrijd Duaal Lipa 2024

Connectdag bouw- en baggerbedrijf Jan De Nul

Op woensdag 22/11 nodigde de Jan De Nul Group (Official) i.s.m. de RTC's vakleraren uit het arbeidsmarktgericht en technisch onderwijs uit op zijn terreinen in Aalst. Naast een uitermate geslaagd bedrijfsbezoek gekenmerkt door uitwisseling van expertise was er die dag ook ruimte om toekomstige samenwerkingen te verkennen die een meerwaarde kunnen bieden voor de scholen. Ruim 65 leraren uit Vlaanderen gingen in dialoog over mogelijke ondersteuning voor hun vaklessen. Werkplekleren, praktijkoefeningen (o.a. systeembekisting), bedrijfsbezoeken en de promotie van STEM- en/of afstudeerprojecten werden enthousiast besproken als waardevolle mogelijkheden.

29 november 2023
Connectdag bouw- en baggerbedrijf Jan De Nul

Urbain Lavigne en Willy Jans geven bestuurdersfakkel door.

Tijdens de RTC Vlaams-Brabant Algemene Vergadering van 9 november 2023 namen Urbain Lavigne als voorzitter en Willy Jans als langstzetelend en medestichtend lid afscheid van bestuursmandaat binnen het RTC Vlaams-Brabant. Urbain en Willy, jullie engagement voor het RTC Vlaams-Brabant maar ook voor het technisch- en beroepssecundair onderwijs in zijn geheel was al die jaren zeer groot. Bij deze dan ook oprechte dank voor de jarenlange ondersteuning. We zetten jullie werk met de leden van ons huidige bestuursorgaan en o.l.v. onze nieuwe voorzitter Bart Van Den Bosch alvast met eenzelfde gedrevenheid verder. Bedankt!

12 november 2023
Urbain Lavigne en Willy Jans geven bestuurdersfakkel door.

Lancering innovatief didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag

In een opmerkelijke samenwerking hebben Van Hoecke, een toonaangevende leverancier van meubel- en interieurbeslag, samen met Woodwize, een organisatie die zich toelegt op het bevorderen van kennis in de hout- en meubelindustrie, en de Regionale Technologische Centra, de handen ineengeslagen om leerkrachten te trainen en scholen te voorzien van een state-of-the-art didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag. Dit educatieve initiatief wordt ondersteund door Unilin, dat waardevol materiaal levert voor de oefenmodule, en de leerlingen van PTS Boom, die via een pedagogisch project de modules hebben geproduceerd.

12 november 2023
Lancering innovatief didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag

Edison - Partner in de kijker: RTC Vlaams-Brabant

Elke maand stellen we een nieuwe Edison-partner aan jullie voor. Deze keer is het de beurt aan RTC Vlaams-Brabant. RTC staat voor Regionaal Technologische Centra en is vooral gespecialiseerd in wetenschap en techniek in het onderwijs. Meer weten? Lees hieronder dan zeker het interview met Raf De Boeck (directeur RTC Vlaams-Brabant) en Wim Van Broeck (consulent RTC Vlaams-Brabant)!

22 maart 2023
Edison - Partner in de kijker: RTC Vlaams-Brabant

De Vlaamse overheid lanceert het XR-actieplan

Ga jij binnenkort aan de slag met XR in de klas? De Vlaamse overheid stelde een XR-actieplan op, waardoor scholen XR-materiaal kunnen ontlenen en gerichte vorming krijgen om ermee aan de slag te gaan. Dankzij het Lerend Netwerk XR kunnen leraren ook ervaringen uitwisselen met collega’s.

25 november 2022
De Vlaamse overheid lanceert het XR-actieplan

TSO Trofee bekroont innovatieve eindwerken en zet technische opleiding in positief daglicht

Na twee jaar van Corona-epidemie organiseerde de Rotaryclub Meise-Bouchout i.s.m. het RTC Vlaams-Brabant dit jaar opnieuw haar TSO-trofee. Deze trofee stimuleert jongeren uit de TSO-richtingen uit de regio bij het maken van hun geïntegreerde proef (GIP). Ook tijdens deze editie konden we weer kennismaken met enkele opmerkelijke eindwerken. Leerlingen(teams) uit zeven scholen uit de regio mochten hun afstudeerproject voorstellen dat werd beoordeeld door een professioneel samengestelde jury uit de ondernemingswereld.

05 juni 2022
TSO Trofee bekroont innovatieve eindwerken en zet technische opleiding in positief daglicht

Dringend gezocht: een progressieve visie op technisch onderwijs

De samenleving schreeuwt om meer geschoolde technici. Er is dan ook dringend nood aan een moderne, progressieve visie op goed technisch onderwijs. Een visie die vertrekt van de eigenheid van technische opleidingen en hen niet herleidt tot afgezwakte ASO-opleidingen. Een visie die positieve keuzes voor technische opleidingen waardeert en deze niet langer reduceert tot de negatieve keuzes in de waterval. Mobiliseer meer directies van technische scholen in het onderwijsbeleid en de intermediaire sectoren. Stop de sluipende ASO-isering in beleid. En zorg eindelijk voor die broodnodige herwaardering in woord en daad.

22 april 2022
Dringend gezocht: een progressieve visie op technisch onderwijs