Lancering innovatief didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag

12 november 2023 /

In een opmerkelijke samenwerking hebben Van Hoecke, een toonaangevende leverancier van meubel- en interieurbeslag, samen met Woodwize, een organisatie die zich toelegt op het bevorderen van kennis in de hout- en meubelindustrie, en de Regionale Technologische Centra, de handen ineengeslagen om leerkrachten te trainen en scholen te voorzien van een state-of-the-art didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag. Dit educatieve initiatief wordt ondersteund door Unilin, dat waardevol materiaal levert voor de oefenmodule, en de leerlingen van PTS Boom, die via een pedagogisch project de modules hebben geproduceerd.

Woodwize, de Regionale Technologische Centra (RTC’s) en Van Hoecke bundelen krachten om scholen te voorzien van een waardevol educatief hulpmiddel. 

In een opmerkelijke samenwerking hebben Van Hoecke, een toonaangevende leverancier van meubel- en interieurbeslag, samen met Woodwize, een organisatie die zich toelegt op het bevorderen van kennis in de hout- en meubelindustrie, en de Regionale Technologische Centra, de handen ineengeslagen om leerkrachten te trainen en scholen te voorzien van een state-of-the-art didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag. Dit educatieve initiatief wordt ondersteund door Unilin, dat waardevol materiaal levert voor de oefenmodule, en de leerlingen van PTS Boom, die via een pedagogisch project de modules hebben geproduceerd. 

Een unieke onderwijservaring voor scholen 

Dit didactische pakket is ontworpen met het oog op het inspireren van de interieurbouwers van morgen. Het bevat een uitgebreide oefenmodule en opdrachtfiches waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen om hun kennis en vaardigheden op het gebied van meubel- en interieurbeslag te ontwikkelen. Daarnaast omvat het pakket ook het basisbeslag, waaronder scharnieren, ladesystemen en klapdeurbeslag, om de leerlingen in staat te stellen praktische opdrachten uit te voeren en hun begrip van meubel- en interieurbeslag te verdiepen. 

Peter Van Hoecke, CEO Van Hoecke, verklaarde:
"Onderwijs is de smidse van onze toekomst, waar de kolen van kennis en de hamer van innovatie samenkomen om de welvaart van onze industrie en onze maatschappij te smeden. Het belang van onderwijs mag dus nooit onderschat worden. Wij steunen dan ook graag alle initiatieven die genomen worden om via het onderwijs de sector op een hoger niveau te tillen.” 

 

Educatieve innovatie in de meubelindustrie 

Dit nieuwe didactische pakket, nascholing en de bijhorende financiële investeringen belichamen de toewijding van ondernemingen zoals Van Hoecke en Unilin aan het ondersteunen van educatieve initiatieven in de meubelindustrie. Samen streven we ernaar om de kennis en vaardigheden van leerlingen te verbreden en hen voor te bereiden op de uitdagingen van de moderne meubelindustrie. 


Bert Vandenkendelaere
, Sales en Marketing Director bij Unilin, benadrukte:
"Samenwerking in onderwijs is voor ons belangrijk om te borgen dat onze interieursector zal blijven innoveren, en uiteraard liefst met duurzame en Belgische producten." 

 

Train-The-Trainer sessies voor optimaal gebruik 

Om ervoor te zorgen dat leerkrachten en scholen het didactische pakket optimaal kunnen benutten, organiseren de RTC’s en Woodwize in samenwerking met van Hoecke zes uitgebreide Train-The-Trainers (TTT). Deze sessies bieden een diepgaand overzicht van verschillende soorten beslag en trends in de meubelindustrie, terwijl ook de mogelijkheden van de corpus configurator voor zowel leerkrachten als leerlingen worden belicht. De start vond plaats op 7 november bij Van Hoecke in Sint-Niklaas, en de TTT-sessies zullen ook plaatsvinden in Roeselare, Mechelen, Tongeren, Geel, en eindigen op 23 november opnieuw bij Van Hoecke. In totaal zullen 125 houtleerkrachten uit 75 verschillende scholen worden bereikt. Scholen die deelnemen aan de nascholing ontvangen een gratis didactisch pakket om de opgedane kennis direct in de praktijk te brengen.  


Leerkrachten: "Dit didactische pakket is een waardevolle aanvulling op ons lesmateriaal en verrijkt de leerervaring van onze studenten." 


Emmanuel Depoortere
, RTC, benadrukte:
"Door het verbinden van onderwijs en ondernemingen, zetten we in op innovatie en versterken we de kwaliteit van het beroepsgericht en technisch onderwijs." 

 
Circle of schools WOOD 

Het project rond meubel- en interieurbeslag kadert binnen Circle of Schools Wood, een initiatief van Woodwize, dat in samenwerking met onderwijs, innovatieve oplossingen zoekt voor de uitdagingen in het houtonderwijs.  

 

Bart de Waele, Woodwize, legt uit:
"Vanuit een lerend netwerk met leerkrachten en technisch adviseurs aangevuld met mensen uit het werkveld zorgen we voor input en ondersteunen we de uitwerking van projecten, waardoor deze dicht bij de praktijk staan. De woorden samen met, door en voor onderwijs mag je letterlijk nemen" 

 

Over Van Hoecke

Contact: Nikolas Van Beek (producttrainer), nbe@vanhoecke.be

Van Hoecke is de drijvende kracht achter dit educatieve initiatief. Het Belgische familiebedrijf uit Sint-Niklaas is sinds 1967 een partner voor de meubelindustrie. Als verdeler van scharnieren, klapdeursystemen en ladesystemen van het Oostenrijkse merk Blum aan keuken- en interieurbouwers in de Benelux, is het al jaren marktleider. Van Hoecke is vastbesloten om het onderwijs en de innovatie in de meubelindustrie te bevorderen. 

Over Woodwize

Contact: Caro De Braekeleer (communicatieverantwoordelijke), caro@woodwize.be
               Bart De Waele (sectorconsulent onderwijs-arbeidsmarkt), bart@woodwize.be

Woodwize is een organisatie die zich inzet voor het bevorderen van kennis en expertise in de hout- en meubelindustrie. Woodwize ondersteunt, adviseert en begeleidt bedrijven en (toekomstige) werknemers uit de houtsectoren via opleidingen en dienstverlening, en biedt oplossingen om talenten te versterken. De samenwerking tussen RTC’s, Van Hoecke, Unilin en PTS Boom toont rol van Woodwize als intermediair.  

Over RTC's 

Contact: Emmanuel Depoortere (directeur RTC Oost-Vlaanderen), emmanuel@rtcoostvlaanderen.be

De RTC’s bouwen mee aan kwaliteitsvol onderwijs op het snijvlak onderwijs-arbeidsmarkt door als platform een dialoog te installeren en door het ondersteunen van onderwijsinstellingen in het verwerven van relevante arbeidsmarktgerichte, techn(olog)ische competenties van leerlingen en leraren. Hun betrokkenheid bij dit project benadrukt hun missie om technische vaardigheden te ondersteunen en te ontwikkelen. 

Over Unilin

Contact: Bert Vandenkendelaere (Sales en Marketing Director), bert.vandenkendelaere@unilin.com

Unilin is internationaal een referentie voor interieurdesign en bouwoplossingen. Wereldwijd zetten zo’n 8.200 medewerkers op meer dan 105 locaties zich elke dag in om grenzen te verleggen op vlak van vloerbekleding, plaat- en isolatiemateriaal. Unilin is een gewaardeerde partner in de meubelindustrie en toont dit door het project te ondersteunen met hoogwaardig materiaal voor de oefenmodule.