De Vlaamse overheid stelde een XR-actieplan op, waardoor scholen XR-materiaal kunnen ontlenen en gerichte vorming krijgen om ermee aan de slag te gaan. Dankzij het Lerend Netwerk XR kunnen leraren ook ervaringen uitwisselen met collega’s.

Ga jij binnenkort aan de slag met XR in de klas?

De Vlaamse overheid lanceerde in het voorjaar 2022 het XR-actieplan, passend in de visienota “Van kwetsbaar naar weerbaar”. XR staat voor Extended Reality en is een koepelterm voor AR (Augmented Reality), MR (Mixed Reality) en VR (Virtual Reality).

Wil je meer weten? Bekijk dan dit filmpje.

Het XR-actieplan heeft als doel om XR te integreren in het technisch en beroepsgericht secundair onderwijs (arbeidsmarktgerichte, doorstroom en dubbele finaliteit) en bevat 4 hoofdlijnen:

  • Opleiding: in de XR Academy kunnen leraren vanaf het voorjaar 2023 opleidingen volgen over het gebruik van XR in hun lessen.
  • Ontlening: de Regionale Technologische Centra’s (RTC) stellen vanaf 1 september 2023 XR hardware ter beschikking die je kan ontlenen, na het volgen van een opleiding via de XR-Academy.
  • Uitwisseling: het Lerend Netwerk XR, onder leiding van Thomas More hogeschool, bestaat uit 5 Vlaamse hogescholen die samen de uitwisseling van inzichten en aanpakken stimuleren.
  • Onderzoek: een onderzoeksteam, onder leiding van UGent en in samenwerking met de hogescholen uit het Lerend Netwerk XR, zal de aard en de effectiviteit van de XR-lessen, maar ook de effectiviteit van het XR-actieplan analyseren.

 

XR Academy

Via de XR Academy leren de scholen de hardware en software/toepassingen correct hanteren en bedienen. Deze opleiding is verplicht om XR-materiaal te kunnen ontlenen.
De praktische informatie rond de XR Academy wordt gedeeld op de provinciale Kick-Offs in het voorjaar van 2023.

 

XR Uitleendienst

Vanaf september 2023 kunnen er bij de RTC’s in iedere provincie XR-materialen ontleend worden. Het aanbod omvat: VR-, AR- & MR-brillen, tablets en een 360 graden camera. Met deze toestellen kan een school zelf content ontwikkelen of gebruik maken van de beschikbare gestelde XR software voor onderwijs. Om gebruik te maken van het materiaal heb je eerst een opleiding gevolgd via de XR Academy.
De praktische informatie rond de XR uitleendienst wordt gedeeld op de provinciale Kick-Offs in het voorjaar van 2023.

 

XR Lerend Netwerk

Geprikkeld door wat XR voor jouw school kan betekenen?

Het Lerend Netwerk XR startte in januari 2023 met een online opleiding van 2 sessies waarin de basics rond XR toegelicht werden en waar een resem aan software en toepassingsvoorbeelden getoond werden.

 

XR Onderzoek

Een onderzoeksteam, onder leiding van UGent en in samenwerking met de hogescholen uit het Lerend Netwerk XR, zal de aard en de effectiviteit van de XR-lessen, maar ook de effectiviteit van het XR-actieplan analyseren.

 


Wat biedt het Lerend Netwerk XR (Thomas More) nog meer aan?

In 2023 en 2024 voorziet het Lerend Netwerk XR verschillende demomomenten, workshops en inspiratiesessies verspreid over diverse locaties in Vlaanderen (één sessie per trimester).
Wil je hier graag van op de hoogte blijven, schrijf je dan in voor de mailinglijst van Kenniscentrum Digisprong.

Daarnaast geeft het Lerend Netwerk XR vanaf 1 september 2023 aan 25 scholen de kans om deel te nemen aan een 1-op-1 professionaliseringstraject XR met als doel om minstens één concrete XR-toepassing te verankeren binnen de eigen klaspraktijk. Dit is een unieke kans, waarbij schoolteams en professionals samen aan de slag gaan. Scholen die zich hiervoor kandidaat stelden, werden vanuit het Lerend Netwerk XR gevraagd om binnen de school het nodige draagvlak en de nodige tijdsbesteding te voorzien om dit project tot een goed einde te brengen.