home contact inschrijvingsbeheer
Over RTC Partnerinfo Opleiding leerlingen Nascholing leerkrachten VDAB 10 dagen-regeling Nieuwsbrieven

15/05/2019

Zoals u wellicht al weet, biedt de VDAB heel wat opleidingsmogelijkheden en didactische ondersteuning aan voor leerlingen van de derde graad TSO, BSO, BuSO, DBSO en Syntra leertijd.

Dankzij het project 'VDAB 10 dagen' krijgen leerlingen een unieke kans om kosteloos hun competenties te versterken op de VDAB-infrastructuur onder begeleiding van hun leerkracht. 
Leerkrachten kunnen nog steeds een gratis Train-the-Trainer aanvragen.

De VDAB start haar inschrijvingsperiode 'VDAB 10 dagen' voor het schooljaar 2019-2020 vanaf woensdag 15/05/2019. 

VDAB 10 dagen voor leerlingen

DEELNEMINGSMODALITEITEN:

1) Elke school onderschrijft de gebruikersvoorwaarden. U kan dit elektronisch goedkeuren via 'Algemene gebruiksvoorwaarden voor opleiding van leerlingen op VDAB-infrastructuur: 10-dagen'.

2) Het aanbod geldt voor leerlingen die in één van onderstaande finaliteitsjaren zitten en een richting volgen in de studiegebieden auto, hout, bouw, mechanica-elektriciteit, grafische communicatie en media, textiel, mode, handel, chemie, koeling en warmte, land- en tuinbouw of schoonmaak:

 • het tweede leerjaar van de derde graad BSO/TSO
 • de derde leerjaren van de derde graad BSO
 • de opleidingen Secundair-na-Secundair
 • de vijfde leerjaren BuSO
 • ABO/integratiefase
 • CLW/DBSO

BEGELEIDING:

 • De school staat in voor de voorbereiding en begeleiding.
 • De vakleerkracht geeft de lessen.
 • De vakleerkracht voorziet voor zichzelf en voor de leerlingen de gepaste PBM's.

KOSTPRIJS:

 • Het aanbod naar de leerlingen toe is gratis.
 • De door de leerkrachten en/of leerlingen gemaakte vervoerskosten in het kader van de '10-dagen regeling' zijn niet terugvorderbaar, noch via de VDAB noch via het RTC Vlaams-Brabant.

AANBOD - INSCHRIJVEN:

- RTC Vlaams-Brabant zal ook voor het schooljaar 2019-2020 fungeren als enig inschrijvings- en opvolgingsloket voor de modules binnen de VDAB competentiecentra in Vlaams Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


- U kan inschrijven via de website van het RTC Vlaams-Brabant vanaf 15 mei 2019 tot en met 17 juni 2019.

- Via deze link vindt u het aanbod van de alle VDAB competentiecentra in Vlaanderen waar u zich kan informeren over de aangeboden infrastructuur en de doelgroep.

- Klik door op de 'VDAB cc' van uw keuze. U komt terecht op de RTC-website van de betreffende provincie waar uw inschrijving kan voltooid worden.

- Voor modules die beschikbaar zijn in Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VDAB Anderlecht, VDAB Diest, VDAB Heverlee en VDAB Vilvoorde) klikt u in de linkerbalk op de RTC Vlaams-Brabant webpagina de gewenste module aan.
Daar zal u worden gevraagd om uw gegevens in te vullen en uw inschrijving te voltooien. In de rubriek 'opmerkingen' graag uw voorkeuren melden zodat de VDAB optimaal uw aanvraag kan beantwoorden.

Het nieuwe stappenplan voor opleiding van leerlingen op VDAB-infrastructuur: vind je hier.


VERDER VERLOOP:

 • VDAB bezorgt vanaf de 2de helft van juni de planning aan de RTC’s en scholen. Vanaf juli 2019 kunnen de scholen deze afspraken op de website van RTC Vlaams-Brabant  raadplegen. Uw inschrijving is pas definitief zodra de VDAB deze bevestigd heeft. 
 • Voor het schooljaar 2019-2020 is er geen vaste 2de inschrijvingsperiode meer. Aanvragen die wij na 17 juni ontvangen worden gegroepeerd aan VDAB doorgegeven op 15/09/2019 en 15/12/2019.

 
OPMERKINGEN: Toepassing wetgeving voor elektrische werkzaamheden

Voor de specifieke wetgeving voor elektrische werkzaamheden is er in afstemming met de preventiediensten van onderwijs en VDAB een bijkomende procedure uitgewerkt. De leerateliers waar deze werkprocedure mbt elektriciteit van toepassing is zijn onderhoudselektriciteit, elektrotechnisch installateur, domotica en koeltechnieken.

Aan artikel 8 van het afsprakenkader is hierover een extra punt 8.6 toegevoegd.

 

VDAB 10 dagen voor leerkrachten

Gratis TTT (Train-the-Trainer) voor leerkrachten schooljaar 2019-2020

In het kader van de VDAB 10-dagen regeling voor het schooljaar 2019-2020 biedt de VDAB nog altijd gratis TTT-opleidingen aan voor leerkrachten.

Algemene principes van het gratis TTT-aanbod:

 • enkel in functie van gebruik van de VDAB-infrastructuur binnen de 10-dagenregeling;
 • duurtijd 2 tot 3 dagen (duurtijd wordt afgestemd op de inhoud);
 • programmatie najaar 2019 (zo kan het aangeleerde hetzelfde schooljaar toegepast worden);
 • gespreid aanbod (tijdstip en locaties).

Er is geen vaste lijst met opleidingen meer van toepassing. 

Voor de opleidingen, die doorgaan bij een VDAB competentiecentrum in Vlaams-Brabant of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Anderlecht, Diest, Heverlee, Vilvoorde), kunnen geïnteresseerde leerkrachten hun aanvraag doen via een simpel mailtje naar wim.vanbroeck@vlaamsbrabant.be.

Opleidingen, die doorgaan in VDAB competentiecentra buiten ons werkingsgebied, kunnen aangevraagd worden bij de collega-RTC' s in Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen.