Nieuws / Acties

STUDIEDAG Duaal op 16 mei 2025 te Leuven

Je kan werken als jobstudent wanneer je aan duaal leren doet maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden zoals: bij welke werkgever, vanaf welke leeftijd, hoeveel uur en tijdens welke periode? Kobe Schroeven, jurist Duaal Leren bij WEWIS geeft hierover toelichting; zo kan jij als trajectbegeleider duaal in de toekomst nog beter de vragen hierover beantwoorden van ouders/leerlingen. Tijdens het tweede luik van de inspiratiedag schetsen de Ondersteuners Alternerend Leren hun aanbod voor de schooljaren 25/26 en 26/27: begeleidingstrajecten voor arbeidsrijpe en/of -bereide jongeren binnen het duaal leren en de aanloopfase. 

Deelname is gratis, inschrijven kan tot 1 mei 2025

  • Doelgroep Iedereen die betrokken is bij duaal leren binnen de school; zowel voor SO, BuSO, DBSO, CLW en Syntra.
  • Praktische info Vrijdag 16 mei 2025 van 9u tot 12uProvinciehuis te Leuven, Provincieplein 1 te 3010 Leuven, parking onder gebouw mogelijk op -2
  • 9u00       Ontbijt
  • 9u30       Ondersteuning alternerend leren in de praktijk, een getuigenis door de aanbieders OAL. De ondersteuners (zoals Arktos, Groep Intro en Profo) schetsen hun aanbod ter ondersteuning van duaal; niet enkel in de aanloopfase maar ook voor duaal in de voltijdse secundaire scholen en BuSO scholen.
  • 10u00     Infosessie door Kobe Schroeven, jurist bij WEWIS: de vakantieregeling en studentenarbeid voor leerlingen met een OAO – met vragenronde
  • 12u00     Einde

Inschrijven hier of via QR 

 


De week van DUAAL LEREN van 17 tot 21 februari 2025

In het kader van de week van Duaal Leren lanceerde RTC Vlaams-Brabant begin oktober 2024 de wedstrijd Duaal Lipa – Tour 2025. Leerlingen duaal werden uitgedaagd om via een filmpje of poster aan te tonen hoe trots ze zijn over hun duaal studietraject. 185 leerlingen vanuit 10 secundaire scholen in Vlaams-Brabant en Brussel participeerden met in totaal 30 inzendingen uit 25 duale structuuronderdelen, verdeeld over 5 studiedomeinen.

De leerlingen en hun trajectbegeleiders werden in de bloemetjes gezet op de prijsuitreiking te Leuven op 17 februari 2025. Alle 185 leerlingen ontvingen een filmticket. Daarnaast wees een deskundige jury de 2 winnaars van de hoofdprijzen aan. Selectiecriteria waren daarbij originaliteit, taal en vormgeving van de inzending alsook de motiverende uitleg/slogan over Duaal Leren.

  • Zilver ging naar de leerlingen van de 3de graad Haarverzorging Duaal van Campus Redingenhof te Leuven
  • Goud was voor de 3de graad Groenaanleg en -beheer van De Wijnpers te Leuven
 

INFOSESSIE-WORKSHOP OVER ONDERNEMERSCHAP VOOR LAATSTEJAARS DUAAL LEREN i.s.m. UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel

Overwegen jullie leerlingen in een duale studierichting na hun 6de of 7de jaar te starten als zelfstandig ondernemer? Of wensen zij nog beter geïnformeerd te worden over wat zelfstandig ondernemen allemaal inhoudt?

Dan is de ‘Infosessie Ondernemerschap’, gegeven door een expert van UNIZO zeker een uitstekende voorbereiding.

UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers) vertegenwoordigt, begeleidt en ondersteunt zelfstandige ondernemers, KMO-bedrijfsleiders en vrije beroepers in Vlaanderen en Brussel. Dankzij hun dagelijkse contacten met ondernemers beschikken zij over uitgebreide expertise in alle facetten van zelfstandig ondernemerschap, van idee tot uitvoering.

Aanbod?

RTC Vlaams-Brabant biedt in samenwerking met UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel  ‘Infosessies Ondernemerschap’ aan tijdens de periode maart – juni 2025.

Na inschrijving zal de UNIZO-expert u contacteren om samen met u een datum voor de infosessie vast te leggen.

Wat staat er op het programma?

  • Is zelfstandig ondernemen iets voor mij?
  • Van idee naar een sterk ondernemingsplan
  • Wettelijke verplichtingen bij de opstart, sociaal statuut, verzekeringen, mogelijke ondernemingsvormen, … i.s.m. Liantis, partner van UNIZO
  • Interactief deel met de leerling: ‘Wat als?’

Praktische info:

  • Doelgroep: leerlingen van het 6de en het 7de jaar in een ‘duale’ studierichting
  • Duur: 2 lesuren
  • Aantal leerlingen: maximaal 60
  • Locatie: op school (beamer + scherm + WIFI dient beschikbaar te zijn)
  • Kostprijs: gratis

Inschrijven via deze link  of QR 

 


STUDIEDAG DUAAL LEREN OP 10 JANUARI 2025 TE LEUVEN

Zit je als schoolverantwoordelijke Duaal Leren soms met vragen over het wetgevend kader i.v.m. schorsing van de OAO wegens ziekte of ongeval van de leerling duaal? Of 'wat is nu exact de totaalkost van een leerling duaal voor de werkplek: hoeveel RSZ komt er bijvoorbeeld nog bij de leervergoeding?', schrijf dan zeker in voor onze infosessie hieromtrent op 10 januari 2025. Na de lunch is er een sector-standenmarkt met de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de sectorconsulenten over hun onderwijsaanbod.
Doelgroep:

Iedereen die betrokken is bij duaal leren binnen de school; zowel voor SO, BuSO, DBSO, CLW en Syntra.

Praktische info: Vrijdag 10 januari 2025 van 9u tot 14u

Provinciehuis te Leuven, Provincieplein 1 te 3010 Leuven, parking onder gebouw mogelijk op -2
Programma:
9u         Ontbijt
9u30     Infosessie DWSE: de schorsing van de OAO wegens ziekte of privé-ongeval
11u30   Infosessie Sociaal Secretariaat Liantis: de totaal-kost van een leerling duaal voor de werkgever: leervergoeding en sociale lasten
12u       Lunch
13u       Standenmarkt door Sectoren + netwerking
14u       Einde
Deelname is GRATIS - Inschrijven kan tot 18 december via de QR-code

 

UITWISSELINGSSESSIE PERSONENZORG EN HAARZORG voor SCHOLEN uit Vlaams-Brabant, Brussel en Oost-Vlaanderen

Op 6 december 2024 kwamen trajectbegeleiders en praktijkleerkrachten uit de studierichtingen Personenzorg en Haarverzorging DUAAL samen te Brussel om ervaringen uit te wisselen. Items die o.a. besproken werden: 'Vraag je je wel eens af hoe andere scholen de uitdagingen van duaal onderwijs aanpakken? Hoe zij de leerplandoelen behalen, zowel op school als op de werkplek? Hoe vaak ze werkplekken bezoeken en hoe ze deze kwalitatief invullen? Hoe je als praktijkleerkracht in het vaklokaal gedifferentieerd kan werken met leerlingen die op de werkplek in een ander stadium zitten in hun leertraject. Heb je suggesties voor de sectorfondsen over de inhoud van hun mentoropleiding, de contacten met (potentiële) werkplekken?' 

Het was een leerrijk en informatief moment waarbij de deelnemers tips en goede praktijken uitwisselden.

 


NIEWS VANUIT HET DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE

Het departement Werk en Sociale Economie organiseert opnieuw een aantal online infosessies voor zowel beginnende als ervaren trajectbegeleiders.

* voor BEGINNENDE TRAJECTBEGELEIDERS met maximaal 2 jaar ervaring. Deze infosessie bestaat uit twee delen die op elkaar voortbouwen en één geheel vormen:
- Deel 1: dinsdag 28 januari 2025, 10u00-12u00
- Deel 2: dinsdag 4 februari 2025, 10u00-12u00
Schrijf u in via deze link ten laatste op 27 januari 16u00.

* voor ERVAREN TRAJECTBEGELEIDERS. Deze infosessie vindt plaats op
- dinsdag 11 februari 2025, 10u00-12u00
Schrijf u in via deze link ten laatste op 10 februari 16u00.


TAALCOACHING NEDERLANDS VOOR LEERLINGEN DUAAL

Sinds 2024 biedt Sterpunt Inclusief Ondernemen, samen met 9 partnerorganisaties, taalcoaching Nederlands op de werkvloer aan. Taalcoaching tijdens Duaal Leren is een ondersteunend programma dat gericht is op leerlingen die nood hebben aan extra taalondersteuning Nederlands in het kader van hun stage of werkplek tijdens duaal leren, omdat ze anders niet op een kwalitatieve manier op die werkplek zouden kunnen meedraaien.

De taalcoaching kan aangevraagd worden voor leerlingen Duaal met een OAO, een SAO of een DA + ABO (OV3) maar kan niet voor leerlingen die in begeleiding zijn van een ESF-project.

Coaching van 10 tot 15 uur; gaat door bij de werkgever op de werkvloer.

De school meldt de leerling aan via een online formulier op de website van de werkplekarchitecten.

Contactpersoon: Christophe@dewerkplekarchitecten.be 0470 87 78 52


DE WEEK VAN DUAAL LEREN  vindt dit jaar plaats van 17 tot 21 februari 2025.
- Op de website van duaalleren.vlaanderen vindt u het digitale pakket voor de Week van Duaal Leren bij het campagnemateriaal.
- Maak je activiteiten zichtbaar met dit formulier op de evenementenkalender van de website.

De inspiratiedag duaal leren van het departement Werk en sociale economie staat gepland op 27 maart.

Meer info - week van Duaal Leren  


TALENTENPLATFORMEN VLAAMS-BRABANT

De Talentenplatformen zijn een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant, VDAB, Unizo, Voka, de lokale besturen en RTC Vlaams-Brabant. Hun doel is het samenbrengen van lokale ondernemers/werkgevers, arbeidsbemiddelaars, openbare besturen en onderwijsinstellingen om zo mekaar beter te leren kennen, ideeën uit te wisselen en mekaar te versterken.

Op 1 oktober 2024 ging in Campus Corso te Leuven het Talentplatform 'Leuven' door. Daar getuigden ondernemers over de voordelen van Duaal Leren voor hun. Ook leerlingen en leerkrachten 'duaal' uit 3 Leuvense scholen over hun ervaring met Duaal Leren als sterke leerweg: VTI Leuven, Campus Redingenhof en De Wijnpers.

Op 3 oktober 2024 kwamen bedrijven en scholen uit de regio Zaventem-Tervuren-Vilvoorde samen op het Talentenplatform in Vilvoorde.

Het doel? Samenwerkingen opzetten voor Werkplekleren voor leerlingen uit het secundair onderwijs. 

Werkplekleren biedt deze leerlingen de kans om beroepsvaardigheden te oefenen en verschillende aspecten van de beroepspraktijk te verkennen. Een waardevolle ervaring voor hun toekomst! 

Dit evenement werd georganiseerd door RTC Vlaams-Brabant, de provincie Vlaams-Brabant, VDAB en Voka KvK Vlaams-Brabant. Samen bouwen we aan een sterke toekomst voor onze jongeren! 

 


Wat is Duaal Leren? Financiële ondersteuning Duaal Lipa wedstrijd