Pers

Urbain Lavigne en Willy Jans geven bestuurdersfakkel door.

Tijdens de RTC Vlaams-Brabant Algemene Vergadering van 9 november 2023 namen Urbain Lavigne als voorzitter en Willy Jans als langstzetelend en medestichtend lid afscheid van bestuursmandaat binnen het RTC Vlaams-Brabant. Urbain en Willy, jullie engagement voor het RTC Vlaams-Brabant maar ook voor het technisch- en beroepssecundair onderwijs in zijn geheel was al die jaren zeer groot. Bij deze dan ook oprechte dank voor de jarenlange ondersteuning. We zetten jullie werk met de leden van ons huidige bestuursorgaan en o.l.v. onze nieuwe voorzitter Bart Van Den Bosch alvast met eenzelfde gedrevenheid verder. Bedankt!

12 november 2023
Urbain Lavigne en Willy Jans geven bestuurdersfakkel door.

Lancering innovatief didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag

In een opmerkelijke samenwerking hebben Van Hoecke, een toonaangevende leverancier van meubel- en interieurbeslag, samen met Woodwize, een organisatie die zich toelegt op het bevorderen van kennis in de hout- en meubelindustrie, en de Regionale Technologische Centra, de handen ineengeslagen om leerkrachten te trainen en scholen te voorzien van een state-of-the-art didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag. Dit educatieve initiatief wordt ondersteund door Unilin, dat waardevol materiaal levert voor de oefenmodule, en de leerlingen van PTS Boom, die via een pedagogisch project de modules hebben geproduceerd.

12 november 2023
Lancering innovatief didactisch pakket voor meubel- en interieurbeslag

Week van Duaal

Nog te veel ouders, leerlingen, scholen en bedrijven kennen duaal leren niet, of hebben er verkeerde ideeën over en daar willen we met de ‘Week van Duaal’ iets aan veranderen. De ‘Week van Duaal’ is een initiatief om Duaal Leren in de kijker te zetten en is ontstaan vanuit een samenwerking tussen vijf sectoren die al van in het prille begin inzetten op deze onderwijsvorm. Deze vijf sectoren, Constructiv, Educam, Mtech+, Volta en Woodwize, hebben hun krachten verenigd binnen het ESF-project ‘Duaal Intersectoraal’.

25 april 2023
Week van Duaal

Edison - Partner in de kijker: RTC Vlaams-Brabant

Elke maand stellen we een nieuwe Edison-partner aan jullie voor. Deze keer is het de beurt aan RTC Vlaams-Brabant. RTC staat voor Regionaal Technologische Centra en is vooral gespecialiseerd in wetenschap en techniek in het onderwijs. Meer weten? Lees hieronder dan zeker het interview met Raf De Boeck (directeur RTC Vlaams-Brabant) en Wim Van Broeck (consulent RTC Vlaams-Brabant)!

22 maart 2023
Edison - Partner in de kijker: RTC Vlaams-Brabant

De Vlaamse overheid lanceert het XR-actieplan

Ga jij binnenkort aan de slag met XR in de klas? De Vlaamse overheid stelde een XR-actieplan op, waardoor scholen XR-materiaal kunnen ontlenen en gerichte vorming krijgen om ermee aan de slag te gaan. Dankzij het Lerend Netwerk XR kunnen leraren ook ervaringen uitwisselen met collega’s.

25 november 2022
De Vlaamse overheid lanceert het XR-actieplan

TSO Trofee bekroont innovatieve eindwerken en zet technische opleiding in positief daglicht

Na twee jaar van Corona-epidemie organiseerde de Rotaryclub Meise-Bouchout i.s.m. het RTC Vlaams-Brabant dit jaar opnieuw haar TSO-trofee. Deze trofee stimuleert jongeren uit de TSO-richtingen uit de regio bij het maken van hun geïntegreerde proef (GIP). Ook tijdens deze editie konden we weer kennismaken met enkele opmerkelijke eindwerken. Leerlingen(teams) uit zeven scholen uit de regio mochten hun afstudeerproject voorstellen dat werd beoordeeld door een professioneel samengestelde jury uit de ondernemingswereld.

05 juni 2022
TSO Trofee bekroont innovatieve eindwerken en zet technische opleiding in positief daglicht

Dringend gezocht: een progressieve visie op technisch onderwijs

De samenleving schreeuwt om meer geschoolde technici. Er is dan ook dringend nood aan een moderne, progressieve visie op goed technisch onderwijs. Een visie die vertrekt van de eigenheid van technische opleidingen en hen niet herleidt tot afgezwakte ASO-opleidingen. Een visie die positieve keuzes voor technische opleidingen waardeert en deze niet langer reduceert tot de negatieve keuzes in de waterval. Mobiliseer meer directies van technische scholen in het onderwijsbeleid en de intermediaire sectoren. Stop de sluipende ASO-isering in beleid. En zorg eindelijk voor die broodnodige herwaardering in woord en daad.

22 april 2022
Dringend gezocht: een progressieve visie op technisch onderwijs

Het onderzoeksrapport van Digitale School is er!

Eind vorig schooljaar deden we beroep op de expertise van meer dan 50 verschillende scholen in Vlaanderen. Iedere school nam deel aan een interview rond digitalisering, waarvoor een oprechte dank je wel! Alle antwoorden van de interviews en de enquêtes werden zorgvuldig gebundeld en opgenomen in een Vlaams rapport Digitale School.

18 november 2021
Het onderzoeksrapport van Digitale School is er!

Dit was ons Symposium 2021 in beeld

Op woensdag 13 oktober 2021 nodigde RTC Vlaams-Brabant al haar partners uit op het jaarlijks symposium in het provinciehuis te Leuven. Hierop werden onze krachtlijnen, projecten en acties voor het schooljaar 2021-2022 voorgesteld. Foto's en een gedetailleerd programma van die dag vindt u hieronder, alsook een link naar de presentatie. Het voormiddaggedeelte verliep i.s.m. bouworganisatie Constructiv. Tijdens dit deel lag de focus grotendeels op de acties binnen de studiegebieden bouw en hout. Het namiddaggedeelte werd vooral voorbehouden voor de andere sectoren en studierichtingen. Wij bedanken graag nogmaals alle aanwezigen!

21 oktober 2021
Dit was ons Symposium 2021 in beeld

LOGOS verzorgt jongerenprogramma op Transport & Logistics beurs

Onder de noemer “International Trade & Logistics : A bright future is yours” wil LOGOS op het jongerenprogramma van de "Transport & Logistics"-beurs die loopt van 19 t.e.m. 21 oktober 2021, via een attractieve workshop enthousiasme genereren voor de sector en jongeren in contact brengen met de bedrijven.

14 oktober 2021
LOGOS verzorgt jongerenprogramma op Transport & Logistics beurs

STEM-monitor 2021

De STEM-monitor geeft inzicht in evoluties van relevante STEM – indicatoren zoals instroom, doorstroom en uitstroom van leerlingen in het secundair onderwijs, cursisten volwassenenonderwijs en studenten hoger onderwijs. Het departement Onderwijs en Vorming levert jaarlijks een STEM-Monitor aan: de evoluties en tendensen geven het STEM-beleid vorm. In 2021 zijn de gegevens extra relevant, omdat de nieuwe STEM-Agenda 2020-2030 van start zal gaan.

13 juli 2021
STEM-monitor 2021