Opleidingsdag 5de jaar 2023-2024

Opleidingsdag 5de jaar 2023-2024 cover
Opleidingscentrum RTC Vlaams-Brabant
Adres Researchdreef 26, 1070 Brussel
Bekijk op de kaart en plan je route

De projectpartners willen de jonge lassers uit de provincie Vlaams-Brabant & BHG de mogelijkheid geven 1 of 2 lascertificaten voor hoeknaden te behalen.  (90% van de lasopdrachten bestaan uit hoeknaden).

Het traject voor de 5de jaars bestaat uit 2 delen;

  1. Een opleidingsdag (daarna bereidt de lasleerkracht zijn leerlingen voor op het keuringsmoment).
  2. Een keuringsmoment (examenmoment = max. 2 uren)

Inschrijven van leerlingen:

=> Kies bij voorkeur in functie van de stageplaats van de leerling en/of zijn persoonlijke vorderingen, een lasproces en vervolledig het gegevensblad  BLIW voor de 5de jaars en stuur dit voor 17/11/2023 ingevuld terug naar Karin Wauters (karin.wauters@rtc.vlaamsbrant.be).

Belangrijk! Leerlingen die naar VDAB gaan, dienen op voorhand een account aan te maken op de website van VDAB zelf.

Voor scholen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan hun opleidingsdag doorgaan bij Technicity.brussels op 19/2 of 20/2 of 21/2 of 22/2/2024. Bij inschrijving gelieve bij opmerking de keuze van uw opleidingsdag te vermelden.

=> Neem de tijd om in de klas het belang van lascertificatie te bespreken o.a. in het kader van internationale constructienormen. 

In dit initiatief is het de bedoeling de leerlingen certificaten te laten behalen op hoeknaden in de positie PB en eventueel PF en dit in eerste instantie in 1 laag (sl); de meer gevorderden kunnen dan eventueel kiezen voor een hoeknaadlasproef in meerdere lagen (ml). De leerling kiest 2 lasproeven uit onderstaande 8 binnen hetzelfde lasproces(!)

De te behalen certificaten zijn dus:

  • 141 P FW FM1 s t6 PB sl (of ml)
  • 135 P FW FM1 s t10 PB sl (of ml)
  • 141 P FW FM1 s t6 PF sl (of ml)
  • 135 P FW FM1 s t10 PF sl (of ml)

=> Oefen in de klas gericht op het lassen van hoeknaden in het gekozen proces. 

Op de website van het VCL kan je de LMB's ( lasmethodebeschrijvingen ) downloaden voor elke proef. Geef elk van je leerlingen de toepasselijke LMB en overloop elke parameter met hen. Zo hebben zij meteen ook een houvast voor later laswerk op hun stageplaats.

Inschrijfmogelijkheden

Enkele andere opleidingen binnen deze categorie